Sonbahar Çiçekleri De Renklidir!

05 Eylül 2021

Yine romantik bir sonbahar bizleri bekliyor. Çağrışım yaptığı şeyler hüzün içeriyor sonbaharın, yüz yıllardan bu yana aşıkların, şairlerin hep bir sitemle bahsettikleri zamanlar elbette bizlerin de kalbinde böyle bir yer ediniyor.

Baharda açan çiçeklerin o eski heyecanları, neşeleri kalmayınca doğanın üzüntüsü bizlere de ister istemez bir durgunluk veriyor. Çiçekler bahar ve yaz aylarında gözdedirler, sonbahar ve kış aylarında soldukları için bir sonraki bahara kadar aklımızdan çıkar giderler.

Bu genel kanının biraz da olsa kırılması  ve  son baharda açan çiçeklerin de en az baharda açanlar kadar güzel olduklarını hatırlatmak için sizlere sonbahar çiçekleri hakkında küçük bilgiler vermek istiyoruz.

Menekşe
Menekşeler yabani bir bitki türü olmakla beraber ilk melezleri Avrupa’da üretilmiştir. Kış aylarına doğru görebileceğimiz , yaprakları kalbi andıran bir sonbahar çiçeğidir. Güneşi çok sevmez , rutubetli ve yarı gölge yerlerde yaşamayı sever. Yabani olması yetiştirilmesinin çok kolay kılar , fazla su ve ilgi istemez. Sarı ve moruyla kış aylarını renklendiren  zarif görünümlü çiçek türüdür.

Yıldızpatı
Anavatı İtalya olan çiçek, “İtalyan Asteri” olarak da bilinmektedir. Görünümü bir yıldızı andırır ve sonbaharda çiçek açar. Pembe, eflatun , mor ve mavi tonlarında görülür. Boyu 100cm kadar çıkabilen çiçek duvar kenarlarını sever. Güneşi seven bitki -25 derecelere kadar soğuklara da dayanabilir.

Kasımpatı
Kullanıldığı bölgenin kültürünün özelliklerine göre farklı anlamlar edinebilen kasımpatı çiçeği beyaz, sarı ve pembe renkleri ile balkon çiçekleri arasında en fazla tercih edilen türlerden birisi olarak bilinir. Kasım aylarında aniden açmasıyla bilinen kasımpatı çiçeği açtığı zaman ki güzel görüntüsü ile insanları büyüleyip kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Zahmetsiz bir bakıma sahip olan kasımpatı çiçeği hemen hemen her ortamda rahatlıkla yetişebilir. Ancak sonbahar aylarının gelmesiyle güzelliği daha fazla ön plana çıkar. Bilhassa yapraklarının güzel görüntüsü ile sonbaharın kasvetli havasını unutturacak kadar eşsiz bir çiçek.

Abelya
Abelya  bahçelerde çok tercih edilen  estetik bir bitki türüdür. Anavatanı Çin olmakla beraber bu enlemlere uyum sağlamıştır. -12 derece soğuklara kadar dayanıklı olup, bu sıcaklıklarda yapraklarını seyreltir. Çiçeklerindeki bal arılar ve kelebekler tarafından çok sevilmesini sağlamıştır. Beyaz çiçekleri ve etrafında mor taçlarıyla gösterişi büyük ilgi odağıdır.

Medine Çiçeği
Anayurdu hakkında tartışmalar olan Medine çiçeğinin genel kabul görmüş vatanı Amerika ve Avusturalyadır. Dikine oldukça çok uzayabilen bir sonbahar bitkisidir. Toprak tipi konusunda tercihleri oldukça fazladır , bol güneşli ve havadar ortamlar onun için idealdir.

Rudbekya
Bileşikgiller familyasının değerli üyelerinden olup anayurdu Kuzey Amerika’dır. Diğer adı “Güneş Şapkası” olan bu çiçeğin güneşe olan sevgisi sonsuz. Güneşe ve suya doymak bilmeyen rudbekya çiçeği; toprak konusunda seçici değil.  Buda güneşi görebilecek herhangi bir yerde herhangi ekstra bir bakıma gerek kalmadan, kolayca yetiştirilebileceği anlamına geliyor. Boyu 40-60cm civarındadır tam doğal ortamında olduğu zaman ise boyu 120 cm’lere kadar çıkabiliyor.
Bunlardan başka Akasya, Zambak familyası, Laleler familyası, Kılıç çiçeği, Orkide gibi türlerde sonbahar çiçekleri arasında yer alıyor.